Am citit recent un studiu interesant publicat în prestigioasa revistă JNCI: Journal of the National Cancer Institute [1]. Autorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA au adus dovezi că există posibil o legătură între utilizarea produselor de îndreptare a părului și cancerul uterin.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani și a durat 10 ani. Datele au arătat că femeile care au folosit produse de îndreptare a părului de mai multe ori pe an au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer uterin decât femeile care nu au folosit aceste produse.
Interesant este că utilizarea altor produse pentru îngrijirea părului, inclusiv vopsele și permanente, nu a fost asociată cu cancerul uterin.
Încă din 2019, același grup de cercetare a publicat un studiu [2] care a evidențiat o asociere între cancerul de sân și utilizarea frecventă a loțiunilor sau cremelor folosite de persoanele cu păr foarte creț, în special femeile de culoare. Aceste produse fac părul mai ușor de îndreptat prin „relaxarea” chimică a buclelor naturale.
Dacă vorbești cu oricine și-a îndreptat părul, primul lucru pe care îl va menționa este mirosul, senzația de arsură și, pentru majoritatea oamenilor, căderea părului. Aceste reacții sunt cauzate de agentul activ, care este, de obicei, o bază puternică.
Baza este necesară pentru ruperea legăturilor disulfurice din păr. Această legătură disulfură este cea mai puternică legătură din structura firului de păr, conferindu-i rezistență la tracțiune. Părul este alcătuit din straturi de proteină cheratină, cu o cuticulă protectoare exterioară asemănătoare solzilor de pește, care înconjoară un cortex interior de filamente de cheratină, menținute împreună prin punți disulfură între aminoacizii cisteinei.
Ruperea acestor legături pentru a îndrepta părul permanent necesită un pH ridicat, realizat cu hidroxid de sodiu, care este prezent în proporție de până la 2,5% în produs. Hidroxidul de sodiu din formulare are un pH de aproximativ 13, fiind astfel extrem de agresiv. Ionii de hidroxid umflă cuticula pentru a ajunge în cortex, unde rup legăturile disulfurice, determinând formarea unei noi legături între un reziduu de cisteină și un reziduu de serină deshidratat, cunoscut sub numele de lantionat – proces denumit lantionizare. După spălarea relaxantului și neutralizarea părului, acesta poate fi coafat drept.
Industria cosmetică susține că produsele lor sunt sigure și că toate ingredientele chimice sunt supuse unor teste riguroase, însă în SUA sunt în desfășurare litigii care încearcă să demonstreze contrariul.
Întrebarea dacă femeile ar trebui să înceteze să mai folosească aceste produse este una foarte dificilă. Nu cred că este de datoria mea să le spun oamenilor să renunțe la ceva ce îi face să se simtă frumoși, dar, în același timp, consider că este esențial ca lumea să fie conștientă de potențialele riscuri ale acestor agenți de înfrumusețare. Autorul studiului sugerează utilizarea mai rară a produselor de îndreptare a părului, pentru a minimiza riscul apariției cancerului.
[1] https://doi.org/10.1093/jnci/djac165
[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.32738
_________________________
Tot conținutul acestui articol este furnizat doar cu scop informativ general și nu trebuie considerat un substitut pentru sfatul medical al unui medic sau al altui profesionist din domeniul sănătății. Blogul Herr Dr Chercheja nu este responsabil sau răspunzător pentru niciun diagnostic pus de un utilizator pe baza conținutului acestui site. Blogul Herr Dr Chercheja nu este răspunzător pentru conținutul oricăror site-uri externe listate și nici nu susține vreun produs sau serviciu comercial menționat sau recomandat pe aceste site-uri. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră de familie dacă aveți orice îngrijorare legată de sănătatea dumneavoastră